Menu

OMEGA-3

WAAROM HEB JIJ OMEGA-3 ZO HARD NODIG?

Omega-3 daar heb jij vast wel eens van gehoord? Helaas halen we dat niet meer voldoende uit onze voeding, of eet jij elke dag 4 wild gevangen vette haringen?

De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze hoogstwaarschijnlijk bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.

Omega-3 versoepelt de celwand, Wat nodig is voor de opname van voedingsstoffen (vitamines, mineralen), uitwisseling van signaalstoffen (hormonen en neurotransmitters). En uitscheiding van afvalstoffen zodat cellen goed kunnen communiceren. Dit is de basis van een goede gezondheid want wanneer de cellen zijn verhard kan er geen goede celstofwisseling plaatsvinden. Verder is Omega-3 ontstekingsremmend waardoor laaggradige ontstekingen kunnen worden uitgezet wat bijdraagt aan een goedwerkend immuunsysteem.

Maar eet jij naast deze hoeveelheid Omega-3 nog veel ontstekingsbevorderend voedsel zoals brood, koek en ander voedsel waar veel Omega-6 in is verwerkt dan is jouw vetzurenbalans waarschijnlijk ver te zoeken en zul je wellicht klachten (gaan) ervaren.

WAT DOET OMEGA-3 VOOR JOUW LICHAAM:

 • Voorkomt ontstekingen
 • Zorgt voor een mooie huid
 • Meer energie
 • Betere opname van voedingstoffen
 • Verlaagt risico op hart-en vaatziekten, alzheimer, artritis en andere chronische ziekten.
 • Het is een super goede ondersteuner bij hormonale klachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, menstruatieklachten.
 • Betere concentratie
 • Helderder in je hoofd
 • Draagt bij aan positievere gevoelens
 • Afvalstoffen kunnen makkelijker uit onze cellen
 • Omega-3 kan tevens natrium/kaliumpomp in jouw celwand herstellen; deze elektrolyten zijn met name heel belangrijk voor een goede werking van het hart.
 • Omega-3 werkt op al je cellen, of dat nu een hart-, lever-, oor- of huidcel is.

Nu begrijp je misschien waarom ik OMEGA-3 als JOUW BASIS zie? Leuk een multivitaminen maar als deze multi de cel niet (voldoende) binnenkomt, is het toch een beetje zonde. Vandaar … Begin met een goede basis en investeer in een hoogwaardige omega-3.

Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw kids en partner kortom voor het hele gezin!
Een goede omega-3 moet voldoende EPA en DHA bevatten, omdat dit de werkzame stoffen zijn.

WAT IS HET BELANG VAN BALANS IN ONZE VETZUREN

Naast Omega-3 hebben we ook Omega-6. Beide vetzuren zijn VET belangrijk voor ons. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken dus we moeten deze binnen krijgen via onze voeding. Hier ligt meteen het probleem omdat we via onze voeding veelte veel Omega-6 binnenkrijgen. Er wordt veel plantaardige olie toegevoegd aan bewerkte voeding. Denk aan plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie en maisolie, bak en braadvetten en margarines. Maar ook in noten, pitten, zaden en veel dierlijke producten zitten Omega-6 vetzuren. Hierdoor ontstaat er een disbalans in onze essentiële vetzuren. De idealen verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 is 3:1 of lager. Het gemiddelde ligt in Nederland momenteel op 18:1. Wat betekent dit voor onze basis gezondheid? Te veel Omega-6 verhardt onze celwanden. Wat de opname van belangrijke voedingsstoffen niet bevordert en ook onze optimale celstofwisseling belemmert. Omega-6 zet aan tot ontstekingen en zorgt hiermee voor o.a. wondgenezing en draagt bij aan onze hormoonbalans. Zie Omega-6 als een brandhaardje om een indringer naar buiten te werken en zie Omega-3 als een brandblusser. Een ontstekingsreactie is goed maar dient ook wel weer uitgezet te worden. Hier hebben we dus Omega-3 voor nodig. Bij een te kort aan brandblussers (Omega-3) ontstaan er laaggradige ontstekingen en die voel je niet meteen, daar merk je niets van tot deze LAAGGRADIGE ONTSTEKINGEN CHRONISH worden. En zoals bekend kunnen chronische ontstekingen zorgen voor veel gezondheidsproblemen en veel van onze bekende welvaartziekten veroorzaken.

De symptomen van een onjuiste balans in omega vetzuren zijn vermoeidheid, vertraagde alertheid, concentratieproblemen, afbrokkelende vingernagels,
droog haar, een droge huid, slaapproblemen, allergieën, gewichtstoename, artritis, geheugenstoornissen en depressies. Eigenlijk alle kwaaltjes die je maar kunt bedenken….. 

HOE JE JOUW VETZUREN KUNT ANALYSEREN

De BalanceTest is een zelftest voor het analyseren van Omega-3 & Omega-6 en andere vetzuren in uw bloed. Het enige wat je nodig hebt, is een paar druppels bloed uit je vingertop.
BalanceTest meet 11 vetzuren in het bloed en de volgende onderdelen:

 • Je bescherming tegen ontstekingen
 • Je omega-6:3 balans
 • Het omega-3 niveau
 • De omzetting naar omega-6
 • De hardheid van je celmembraan
 • Je geestelijke gezondheid

De uitslag van jouw anonieme test kun je binnen 20 dagen opvragen. Bloedmonsters worden geanalyseerd door Vitas AS, een vooraanstaand laboratorium in Noorwegen.

WELKE OMEGA 3 SUPPLEMENTEN ZIJN GOED?

Een juiste Omega-3 moet volgens mij hoog in de werkzame stoffen EPA en DHA zitten met een toevoeging die voorkomt dat de Omega-3 gaat oxideren, hetgeen juist averechts zou kunnen werken op de gezondheid. Een toevoeging zou kunnen zijn: Vitamine E en/of polyfenolen.

Het lijkt het meest verstandig om Omega-3 uit de kleine visjes zoals sardientjes, ansjovis en makreel te kiezen, aangezien deze lager in de voedselketen zitten en zo minder kwalijke stoffen zoals kwik etc hebben binnengekregen.

HET BELANG VAN TOEVOEGING VAN POLYFENOLEN

Eigenlijk heel simpel…..Ik gebruikte al een goede Omega-3 uit algen, totdat mij een hoogwaardige olie met polyfenolen werd geadviseerd. Te mooi om waar te zijn dacht ik nog (denk jij ook wellicht ;)) Heel goed! Ik vergeleek de olie met andere hoogwaardige Omega-3 producten en kwam tot de conclusie dat het:
1. Mijn huid verbeterde, mijn immuunsysteem versterkte waardoor mijn hooikoorts afnam en ik ging zoveel beter en dieper slapen.

2. Het voor mij heel makkelijk was zo’n olie (zonder de sterke vissmaak) hup lekker door mijn smoothie of ander drinkontbijt te gooien en ik mijn kinderen dus ook gemakkelijk (stiekem) het kon meegeven door het in haar drankje, soep of salade te verwerken
3. Veel goedkoper
4.  Hoefde het niet meer te onthouden om te kopen, want het wordt om de maand keurig thuisbezorgd
5. MIJN VETZUURBALANS GING ENORM VOORUIT!

 BALANS OLIE VAN ZINZINO EEN GAMECHANGER

 • Hoge dosering EPA en DHA (vergelijk zelf maar eens)
 • Toevoeging van vitamine D
 • De meest geteste Omega-3
 • Uiteraard ook in Vegan versie verkrijgbaar.
 • In verschillende smaken drinkolie die je gemakkelijk ook door yoghurt, en andere koude of half warme (havermout) of andere dranken kunt mixen.
 • Ook in capsules verkrijgbaar.
 • Dosering op maat, gewicht en uitslag bloedtest.
 • Hoogwaardige polyfenolen o.a. voor betere opname en stabiliteit van de olie & polyfenolen zijn ook krachtige ontstekingsremmende middelen die ontstekingsenzymen en weefsel beschadigende enzymen blokkeren.
 • Polyfenolen, zoals die uit olijven bezitten ook antioxiderende eigenschappen die de cellen en de bloedlipiden beschermen tegen oxidatieve stress (lees: anti-aging ;-))

  Wil jij ook werken aan balans in je vetzuren of een hoogwaardige Omega-3 aanschaffen, stuur mij een berichtje. Liefs Melanie